Jdi na obsah Jdi na menu
 

Proč štěně s PP?

 

Častným argumentem množitelů psů bez PP i těch, kdo od nich štěňata kupují, je tvrzení, že chovatelé psů s PP mají předražená štěňata a na chovu jen vydělávají. Skutečnost je ale taková, že chov s PP s sebou, na rozdíl od množení, nese nesrovnatelně více nároků na znalosti, čas, energii a samozřejmě i peněženku chovatele, a ceny štěňat s PP jsou u nás jedny z nejnižších v Evropě.

Co vše tedy předchází chvíli, kdy chovatel nabídne k prodeji ono „předražené“ štěně s PP 

1. CHOVNÁ FENA  Základním „kapitálem“ každé chovatelské stanice je chovná fenka. Dobrý chovatel dlouho předem vybírá fenku ze spojení co možná nejlepších jedinců, pečlivě zkoumá jejich rodokmeny a klade důraz nejen na  vzhled a povahu, ale především na zdraví! Pokud od počátku ví, že na štěňátku bude v budoucnu chtít chovat, volí často dražší štěně než je průměr plemene a na prvním místě jsou pro něho kvality štěněte, nikoli pořizovací cena, která se u parsonů může pohybovat kolem 12 000 – 25 000,-  

2. CHOVATELSKÁ STANICE Za registraci  mezinárodně chráněné Chovatelské stanice u Českomoravské Kynologické Unie (ČMKU) – organizace sdružující Kluby plemen a Chovatelské stanice v České republice a stanovující základní pravidla chovu – se platí poplatek ve výši 1 815,-

3. KLUB Kluby chovatelů určitých plemen hrají v další činnosti chovatele významnou roli – je to jakési zázemí pro jeho chovatelskou činnost, které kontroluje, radí a pomáhá s administrativou spojenou s chovem. Roční členský příspěvek  Klubu chovatelů teriérů činí průměrně 300,- ,  platí se každoročně, v jiných klubech může být i dvojnásobný. 

4.  ZDRAVOTNÍ VYŠETŘENÍ PRT nemá žádná z vyšetření povinná, nicméně dobrý chovatel si je rád zaplatí, aby věděl, že prodává z tohoto hlediska zdravá štěňata, která danou nemocí nebudou trpět. Jedná se o vyšetření mozečkových ataxií (LOA, SCA a JBD) a primární luxace čočky (PLL) - tj. 4x cca 1500,-, dále vyšetření dědičných očních vad - cca 500,-, luxace patelly - také asi 500,-. RTG kyčelních kloubů na DKK a příp. průkaz nebo vyloučení probíhající Calvé-Leg-Perthes choroby stojí dle pracoviště 1500 - 2000,-, oficiální posouzení snímku (každého!)  580,-. BAER test sluchu se provádí v sedaci a stojí kolem 1800,-.  Teprve POTÉ, co chovatel tyto částky zaplatí, zjistí, jestli jeho pes vůbec může být uchovněn a mít potomky. Samozřejmě se mu může stát, že vysněné fence nevyroste zub nebo se projeví jiná vada, a tím pádem je pro chov ztracena. Vložená investice přijde vniveč, ale zpravidla fenku chovatel nemá o nic méně rád, a ponechává si ji ve svém vlastnicví jako pejska pro radost nebo pro práci. 

5.  UCHOVNĚNÍ Pokud pes podstoupí všechna potřebná  zdravotní vyšetření, a ta prokáží, že může být uchovněn, následuje bonitace. Zde je odborníky na plemeno hodnocen zejména vzhled (zbarvení a srst, stavba těla, velikost atd), povaha (pes nesmí být agresivní ani bázlivý) a samozřejmě zdraví.  U parsonů se toto naštěstí odehrává v rámci výstav zdarma, uchovnění je velice jednoduché (výmluvy, že je to složité, jsou opravdu jen výmluvy, stačí si najít a absolvovat jednu jedinou klubovou výstavu, kde změří výšku psa a spočítají mu zuby). V jiných klubech mohou bonitace probíhat jako placené speciální akce, kde je například přezkoušena i povaha nebo pracovní vlohy psa. U parsonů je tedy uchovnění v rámci výstavního poplatku, u ostatních klubů se poplatek za bonitaci pohybuje mezi 500 a 1000,- Kč. 

6. VÝSTAVY, PRÁCE, SPORT Široké spektrum kynologických aktivit od výstav přes agility, obrany až po lov  slouží vedle zábavy pro  psa i jeho majitele k tomu, aby se našly a rozvíjely kvality a vlohy psa. Na výstavách je posuzován především vzhled a stavba těla, při výcviku, práci, sportech a lovu zase povaha a schopnost plnit to, k čemu bylo dané plemeno vyšlechtěno. Tyto věci jsou klíčové pro udržení a rozvoj plemene, u mnoha plemen je např. složení některých zkoušek či účast na honech povinností pro uchovnění, aby se zaručilo, že například z populárního „výmaráka“ nebude za několik generací jen pěkná městská ozdoba, ale stále ten všestranný lovecký pes. Všechny tyto aktivity však něco stojí – čas, energii a peníze. Výstavní poplatky začínají na 500 (u mezinárodních výstav se pohybují kolem 1500 - 5000 korun), stejně jako startovné u většiny sportů, vysoké náklady na dopravu napříč ČR i do zahraničí nepočítaje. Náklady na tyto aktivity čítají u většiny chovatelských stanic, které mají často i více psů, řádově desetitisíce korun ročně, neb pes, aby kryl, musí být vidět na výstavách nebo v práci (na závodech), u fenky to platí obdobně, i když asi ne v takové míře. Parson je zvíře velice aktivní a činorodé a je potřeba ho řádně zaměstnat, ať už fyzicky (což téměř nelze) tak i psychicky. Všechny aktivity a tréninky (myslivost, sportovní nebo záchranářský výcvik, agility, frisbee, dogdancing, coursing, dog puller) se samozřejmě také platí. 

7. KRYTÍ Pokud má chovatel zdravou a uchovněnou fenku, může se rozhodnout odchovat na ní vrh. Pro toto rozhodnutí je podstatné znát portfolio své fenky – jak je výstavně či pracovně úspěšná, kde jsou její kvality a přednosti  a jaké jsou její  slabiny.   Dle tohoto se následně vybírá krycí pes, ideálně nepříbuzný, který kombinací svých zdravotních, exteriérových, povahových a pracovních vloh dá spojením s danou fenkou co nejkvalitnější potomky. Vybraný pár musí schválit poradce klubu. Následné krytí je zaznamenáno v krycím listu (vystavení 400,-) a za samotné krytí platí majitel feny krycí poplatek, který se pohybuje kolem 5 000 – 30 000,- dle kvalit psa, případně se rovná ceně jednoho štěněte nebo části ceny každého štěněte z vrhu (dohody s majiteli krycích psů jsou různé). Cena krytí v zahraničí je ještě několikanásobně vyšší, je to však neocenitelné pro oživení krve v českém chovu.

8. ODCHOV Vedle zvýšených nákladů na kvalitní stravu a vitaminy u štěňat i feny (obvykle již od přípravy na krytí), častějších návštěv veterináře a nákupu nezbytných potřeb, což samo o sobě stojí tisíce korun, je samozřejmě KAŽDÉMU ŠTĚNĚTI z vrhu vystaven PP (cca 300,-). Každé štěně je očkováno a odčerveno (cca 500,-), nezaměnitelně označeno (tetování, dnes už většinou čipování – 600,-) a je mu vystaven PetPas (500,-). Zpoplatněna bývá také kontrola vrhu poradcem klubu (200 – 1 500,-). Chovatel si dává záležet, aby bylo štěně řádně socializováno a odešlo do nového domova NEJDŘÍVE ve věku 7 týdnů (zákonné minimum pro odběr, z hlediska dobré socializace je možná lepší odběr až po 8. týdnu - nový majitel má pak se štěňátkem o něco méně práce), a prodává je pouze s kupní smlouvou (na základě které také z prodeje každého štěněte platí daně). Standardem bývá při odběru balíček krmiva, na které je štěně zvyklé, obojek, vlastní hračka, často i fotky štěňátka od narození a samozřejmě i chovatelský servis – chovatel je vám v budoucnu kdykoli k dispozici pokud máte nějaké otázky, potřebujete poradit s výchovou nebo jakýmkoli jiným problémem. Samozřejmostí je dodržovat rozestupy mezi vrhy (minimálně jedno, častěji však dvě nebo více hárání) a nechovat na fence seniorce. Dobrý chovatel si maminku svých odchovů nechává na dožití – není totiž jen chovnou fenou, ale především kamarádkou a členkou rodiny.

9. DOŽIVOTNÍ ZODPOVĚDNOST Mnoho chovatelů má v kupní smlouvě tzv. předkupní právo – to znamená, že pokud byste někdy v budoucnu byli nuceni štěně od nich prodat či darovat, bude mít chovatel jako první právo štěně od vás odkoupit. To zaručuje, aby se štěně neocitlo bez vědomí chovatele v úplně cizích rukách. Dobrý chovatel cítí za svůj odchov zodpovědnost a není mu lhostejné, pokud někdy skončí v útulku. V takovém případě se o tom chovatel zpravidla dozví (mj. i díky čipování) a psa si bere zpět či mu osobně hledá nový domov.

OPRAVDU JE TEDY ŠTĚNĚ S PP PŘEDRAŽENÉ? OPRAVDU SI CHOVATEL JEHO PRODEJEM POUZE VYDĚLÁVÁ?

Chovatel psů bez PP nejezdí na výstavy, nikdo mu neřekne, zda jeho pes odpovídá standardu, jaké má nebo nemá zuby,  zpravidla nepodniká žádná zdravotní vyšetření u své fenky z hlediska dědičných chorob, kryje psem, který má rovněž neprokázaný původ (nebo původ má prokázaný, je s PP, ale není chovný, obvykle pro nějakou závažnou exteriérovou nebo povahovou vadu, totéž se může týkat i feny) a který bydlí ve vedlejší vsi nebo mu skotačí doma na dvorku (nikdo už nedokáže, zda nejsou s fenkou náhodou příbuzní nebo zda to není jen povedený mix bůhvíjakých plemen). Svůj odchov 1-2x odčerví (a to ne vždy), často jej nenaočkuje, v množírnách dokonce vlepí nebo opíše nějakou očkovací nálepku, aniž štěně vakcínu vidělo a hned po "očkování", klidně v 6 týdnech vypustí štěně do světa a je mu vcelku jedno kam, hlavně, že je pryč a peníze doma. 

Jsou samozřejmě výjimky na obou stranách, znám spousty relativně zodpovědných majitelů vořechů, co si štěňátka sice pořídí (byť třeba nedopatřením), ale mají je opečovaná a vymazlená, zrovna tak jako chovatele s PP, kteří předají štěně bez smlouvy a bez důležitýých instrukcí a na veterině se zjistí, že štěndo má blechy a je začervené, ale vesměs jsou to opravdu vzácné výjimky. 

Chovatel si může dát do smlouvy různé požadavky, jak by mělo štěně vyrůstat a co všechno by mělo absolvovat. Já svým majitelům doporučuji zúčastnit se nějaké výstavy, pokud chtějí psa na práci, je doporučitelné např. vyšetření pohybového aparátu, nic jim ovšem nenařizuji. Koupili si psa, zaplatili ho, tak pokud ho nebudou týrat, je to hlavně na jejich svědomí, zda chtějí po agility parkuru nebo v lese honit psa s DKK. Já jim mohu potřebná vyšetření doporučit, případně zařídit (některá i přímo zhotovit), ale rozhodně jim nenařizuji, kdy a na kterou výstavu pojedou či které akce se musí zúčastnit. Ovšem ráda samozřejmě vidím, když se mé odchovy prezentují, takže mě moc potěší, když jsou naše vymazlené dětičky někde vidět - ať už na výstavě nebo na sportovním poli.  Stejně tak to má i většina chovatelů. Pokud má chovatel z Vašeho hlediska nepřiměřené požadavky, lze se s ním buď dohodnout nebo se taky poohlédnout jinde, štěňat je dost. 

Chovat s PP, chovat dobře a podle pravidel, je nákladné a náročné. ROZHODNĚ TO VŠAK NENÍ ZBYTEČNÉ! Bez pečlivé chovatelské práce bychom tu dnes neměli žádné z jedinečných plemen, která známe a která tolik milujeme. Navíc vstupní investice je jediný rozdíl v nákladech na psa - krmení žere vořech stejně jako psí šlechtic, očkovací látky a odčervovací tablety stojí také pro všechny stejně, naopak, za rádoby čistokrevné štěně bez PP s pochybnou historií vakcinace a odčervení ve finále necháte na veterině třeba daleko víc peněz, než by vás stál pejsek s PP.   Pokud tedy trváte na čistokrevném štěněti, ze kterého má vyrůst typický představitel vysněného plemene, rozhodně není zbytečné investovat do štěněte s PP, a to i v případě, že pro vás má být pes pouze mazlíkem a rodinným společníkem. Jedině touto investicí totiž kupujete skutečně čistokrevné štěně a zároveň podporujete budoucnost svého vyvoleného plemene.