Jdi na obsah Jdi na menu
 

Zdraví

Parson russell teriéři jsou relativně zdravé plemeno, ovšem vyskytují se u nich některé dědičné vady, o kterých stojí za to se zmínit. 

Klub chovatelů teriérů nevyžaduje u chovných jedinců žádná zdravotní vyšetření, podmínkou chovnosti je pouze splnění standardu ohledně výšky, počtu zubů a skusu. Nicméně seriozní chovatelé investují nemalé částky do celé řady zdravotních vyšetření, s jejichž pomocí by měli odhalit dědičné vady nebo zajistit co nejúplněji zdraví svých odchovů. Samozřejmě Vám chovatel nezaručí, že pes nepřeroste nebo že mu vyrostou všechny zuby perfektně - chyby se stávají a nemůže za to vždy chovatel, obvykle pečlivě vybírá chovný pár, aby jedinci byli typově podobní, jeden z nich vyvažoval nedostatky druhého a byli oba zdraví. 

Některé z dědičných chorob (LOA, SCA, PLL) lze testovat a po otestovaných a negativních rodičích je záruka naprosto zdravých potomků, ale není chybou nakrýt dobrým psem, který je přenašečem některé z těchto chorob, pokud je fena otestovaná a čistá. Přenašeč těchto chorob nikdy nebude nemocný a zplodí  s takovou fenou potomky buď čisté nebo maximálně přenašeče, nikdy nemocné (platí to samozřejmě i obráceně - pes čistý a fena přenašečka). Pes hezkého exteriéru a dobré povahy, případně výjimečných pracovních vloh je určitě pro chov větším přínosem, než čistý pes bez pracovních schopností nebo s vadami exteriéru. Z toho důvodu jsou zdravotní testy pro dobré chovatele velmi důležité. 

Nemoci, které lze testovat geneticky (potomky otestovaných čistých rodičů už není třeba testovat): 

LOA - pozdní mozečková ataxie

SCA - Spinocerebellární ataxie

PLL - primární luxace čočky

Hyperurikosurie

JBD - nové onemocnění mozku u štěňat parsonů

Nemoci, které nelze testovat geneticky, ale je dobré je vyšetřit:

Luxace patelly - u posuzovatelů schválených klubem a Komorou veterinárních lékařů

Dysplasie kyčelních kloubů - RTG snímek lze asi zhotovit u každého ortopeda, který jej může i předběžně posoudit, oficiálně lze zaslat některému z posuzovatelů DKK. Současně slouží snímek i jako důkaz absence Legg-Calvé-Perthesovy choroby

Dědičné oční choroby - seznam posuzovatelů

BAER - test sluchu

 

Příspěvky

PLL - primární luxace čočky

7. 1. 2016

| Rubrika: Zdraví

 

SCA (Spinocerebelární ataxie)

6. 1. 2016

| Rubrika: Zdraví

 

LOA (Late Onset Ataxia)

6. 1. 2016

| Rubrika: Zdraví

 

Hyperurikosurie

6. 1. 2016

| Rubrika: Zdraví

 

Legg Calvé Perthes

6. 1. 2016

| Rubrika: Zdraví

 

Luxace pately

6. 1. 2016

| Rubrika: Zdraví