Jdi na obsah Jdi na menu
 

Deníček vrhu C

Od narození po odchod do nových domovů

10.3. byla Kety nakryta vynikajícím německým psem Cudweed's Lancelot.

Lance je moc hezký tricolorní pejsek s bezvadnou kostrou a srstí, je interšampionem a vítězem řady výstav. Má složeny 2 zkoušky, obdobu naší zkoušky vloh a  zkoušku poslušnosti. Cíleně není používán k lovu, ale občas se na nějakém honu objevuje. Navíc je to úžasně milý a vstřícný pes. Má všechny dostupné zdravotní testy s negativním výsledkem, kromě SCA, kde je přenašečem. 

Narození štěňátek očekáváme kolem 10. května, přijímáme záznamy na štěňata 

c-vrh.jpg

lance4.jpg   lance7.jpg   lance6.jpg

 

 

 

 

 

30.3. Už asi od 25. března vím, že Kety je březí, a dnes jsem na sonu viděla spolehlivě 4 kousky, a možná to není konečný počet. 

 

2.5.    Na RTG jsme 20190502_160657.jpgviděli 5 štěňátek. Kety je už hezky kulaťoučká, váží 9,5 kg. Už to má za pár, po venku se už jen pomalu kutálí, i když ještě před 14 dny prohnala zajíce, potvora. 

 

 

 

 

10.5. Narození - 3 pejsci, 2 fenky

Tak konečně jsme se dočkali. img_5067---kopie.jpgByla to trošku kovbojka, Kety 4 dny před porodem rozkousala a spolykala plastový míček, což si vybralo svou daň. Během porodu přestala tlačit a začala úporně zvracet, takže nakonec jsme jely na veterinu. Ujistila jsem se, že jsou štěnda v pořádku, píchli jsme jí něco proti zvracení a po infuzi se uklidnila a začala rodit jedna báseň. Narozené štěně se ovšem snažila pořád někam přemístit, proto jsem ji odvezla zase domů s tím, že zvracení a míček budeme řešit, až to fakt bude problém. 2. pejska porodila v autě a 3. bezprostředně po příjezdu domů. Po hodince následovala 1. fenečka a úderem půlnoci poslední fenka - suma sumárum 4,5 hodinky). Všichni jsou v pořádku a mají se k světu, Kety se o děti vzorně stará. 

 

11.5.   Den druhý - čekání na mlíčko

Dětičky už prospívají, Kety je opětovně hysterická, žere všechno čtyřnohé, co se doma objeví, od štěňat se nechce zvednout ani k pití, ani na venčení, jen vidina žrádla ji zvedne. Mimina od rána visela na Ketce a ubývala na váze, takže po poledni opět přišla na řadu láhev a mléko. Po několikerém dokrmení už jsou ale spokojená, spí a Kety může nabírat síly. mlíčko přijde, jako vždycky až tak 5. -6. den. 

 

17.5.    1. týden   

Štěňátka mají za sebou první týden života a mají se pěkně k světu. Už dosáhli dvojnásobku své porodní váhy, takže prospívají dobře, Kety už má mléko, pilně kojí a vzorně se stará a já už si můžu konečně odpočinout od kojení. Začíná také chodit ven na déle, než 30 vteřin, někdy vydrží i 4 minuty, víc se pohybuje po bytě a je méně nebezpečná ostatním psům. Je úžasné sledovat, jaká je už zkušená matka, mimina si cíleně přesouvá po pelíšku, aby si k nim mohla pohodlně lehnout a žádnému neublížila. Taky je má spočítaná, když některé vypadne z pelíšku, přehlédne svoji rodinku a jde si přinést to zatoulané. 

Štěňátka už mají také svoje první album na rajčeti. 

 

 

24.5.    2. týden

Štěňátka oslavila 2. týden života. 13. den už všechna otevřela oči a s tím se pojí změny  - začala odcházet z pelíšku a tudíž byla přestěhována do podstatně větší klece, protože už jsou tak těžká, že je Kety zpět do pelíšku nedonese. Všichni váží kolem 700g, psi více, fenky těsně pod. Na rajčeti mají své druhé album, tentokrát už i s portréty. 

 

31.5.    3. týden
Štěňata už mají 3 týdny, váží už kolem 1 kg a rostou, jako z vody. Kromě krmení a spaní už si spolu také začínají hrát, teď začíná ta pravá legrace. Hopsají kolem sebe, okusují se, vrčí a štěkají. Zvuky připomínají spíš vrkání morčat a při štěknutí štěnda občas ještě upadnou, ale to určitě doladí smiley. Také jsme začali přikrmovat - no jak jinak začít, než syrovým masem? Zpočátku se ho snažili z ruky vysát, jako mléko, ale velmi rychle pochopili, jak se papá masíčko. Taky mléko s piškoty už umí a moc jim chutná. Přikrmujeme momentálně 2x-3x denně. Po krmení maminka dožere zbytky a všechny děti si komplet pečlivě olíže.  Týdenní album je samozřejmostí. 

 

7.6.  4. týden

Týden ve znamení her. Štěňátka chodí pravidelně ven si pohrát. Zatím se zdržují na terase a v bezprostředním okolí, kde jim túje poskytují stín a dostatečné vyžití. Už u nás byly také první návštěvy, zatím jen dvounohé. Kromě mamky štěňátka už začínají zajímat i hračky, samozřejmě nejvíc ty, co jim vůbec do tlamiček nepatří - boty, bačkory, smetáček, koště, misky, kabely - ty jim velmi důrazně zakazuji. Tahací hračky je zatím tolik neberou, spíš malé (nebo i velké), které se dají odnést. Také Eevinčin kožich prý je super. A další fotky jsou na světě. 

 

14.6.  5. týden  

Štěnda opět povyrostla, ven už chodí pravidelně několikrát denně, snažíme se, aby se tam také už venčila, pouštíme je, když se probudí, když si chvíli hrají i po jídle. Kety stále kojí, ale štěnda už 3x denně přikrmujeme. Kromě masa,  těstovin, zeleniny, tvarohu, žloutků, piškotků a konzerv už jsme zkusili také granulky a vše je bez problémů. Granule jim moc chutnají i nasucho, chroupají se svými pizizoubky velmi statečně.  Všichni jsou tímto už zadaní.  A opět mají fotky na rajčeti. 

 

21.6.   6. týden

Štěňátka absolvovala další odčervení, proběhlo _ms37041a.jpguž také čipování. Všichni majitelé už svoje pejsky viděli a zatím jsou spokojeni, také jsme s nimi doladili jména, pejsci jsou Carl Edward, Cester a Ciao Chicco a fenky Cesmína a Comtessa.  Comtesska asi zůstane doma. A odkaz na album

 

28.6.   7. týden

Pejsci  jsou skvělí, snaží se venčit výhradně venku, tu a tam se jim povede i odběhnout ze hry ven a vyčůrat se tam - léto a francouzské okno jsem výborná kombinace. Psíci absolvovali audiometrické vyšetření sluchu - BAER, všichni  s výsledkem oboustranně slyšící. Následně byli naočkováni a každý má svůj pas a také svoji složku. 

 

5.7.     8. týden

Tak už nám skončilo radostné štěněcí období a pejsci se nám rozjíždějí do nových domovů. Včera nás opustil Chicco, který odjel jen kousek, do Kladna, kde nahradí fenečku Sally a bude cvičit pravděpodobně sportovku. Dnes odjeli Chester na Slovensko a Cesmínka do Sokolova. oba budou mít parťáky - Chester starší  JRTku Zoe a Cesmína jorkšírka Coudyho, oba budou  agilitit a možná dojde i na jiné aktivity. Pro Edánka si přijedou páníčci až po víkendu a ve společnosti 2 jorkšírek Gucci a Mii bude s pánečky chodit na výlety a běhat canicross. Doma zůstane jen Tessa, která bude řádit v  naší smečce.