Jdi na obsah Jdi na menu
 

Deníček vrhu E

kalendar--15------kopie--5-.jpg

29. a 30.1. proběhlo krytí Comtessky - opět za solidního vichru, zimy a deště, ale rozhodně nás to nezkrušilo. Jela jsem do Polska na krásného a milého pejska Czujny Mysia Zaglada, který je vzdáleně příbuzný s naší Shelbičkou, čímž byla volba jasná. V minulosti jsem kryla jeho dědečkem Roosterem (Snow Wolf's True Grit), který byl víceméně Shelbinčin polobratr, Kety tehdy bohužel nezabřezla a o pár dnů později přišel Rooster tragicky o život.  Musela jsem si tedy počkat na jeho synky nebo vnuky. Czujny je moc příjemný pejsek, má nadstandardní zdravotní vyšetření a je příležitostně lovecky využíván, stejně jako všichni Agnieszcini psi, takže krom skvělého exteriéru je snad i záruka dobrých pracovních povah.  

Tessa si s Czujnym krásně pohrála, ale nakrýt se napoprvé nepodařilo. Daly jsme pejskům pauzu a večer krytí zopakovaly na pokoji penzionu, protože venku byl takový vichr, že to odnášelo psy.  Druhý pokus už dopadl dobře, stejně tak nedělní překrytí, které bylo zcela bez jakéhokoli zásahu z naší strany. No, a mohlo se jet domů. Kolem Berlína jsem zastavila v krásném lesíku, kde jsem nechala Tessinu pořádně vyběhat, protože 2 dny byla pořád někde zavřená. No a teď už jen čekáme, co se Tessince v bříšku uhnízdí.

Kalendář březosti feny  - Velmi zajímavý přehled o tom, jak se miminka v těle vyvíjejí

1.4.   se nám konečně narodilo našich 5 vysněných img_6498.jpgštěňátek. Tessa je vzorná matka a o štěňátka se příkladně stará. Na rozdíl od Kety má také mléko a rozum, tj kojí a nikoho, kdo projde kolem, nevraždí, což je po psychozážitcích s Kéťou velmi uklidňující. Rozdělení pohlaví je úplně super - 2 pejsci a 3 fenky, všichni jsou v pořádku. 

Pořadí a porodní váhy miminek:

Zelený pejsek      1.4.  23.20        207g

Fialová fenka        1.4.  23.40        199g

Červená fenka      1.4.  24.00        199g

Oranžová fenka   2.4.   6,30         170g

Modrý pejsek       2.4.   6,40         188g   

 

4.4. Dnes konečně došlo na první focení, takže naše silná pětka se představuje:vsichni.jpg 

 

Zelený pejsek  byl největší  a narodil se první. Má také nejvíc znaků, bude tmavý tricolor. Je také největší žrout ze všech. 

 

 

Fialová fenka je podle mě nejkrásnější (skoro tak krásná, jako zelený pes). Má celkem pravidelnou masku a znak na kořeni ocásku, v podstatě ideální rozložení. 

 

 

Červená fenka bude taky lamačka srdcí. Naše puntíky (off/on nebo spíš turbotlačítka) na hlavě už jsou legendární, v každém vrhu se jeden zadaří. Tak tentokrát ho vyfásla červená. 

 

 

Oranžová fenka je skoro bílá, má jen malý cink na levém oku. Byla nejmenší, ale projevuje se docela dost, je docela rychlá.  

 

 

 

Modrý pejsek je dvojče fialové fenky  - mají téměř stejnou velikost i rozložení znaků, včetně skvrny na kořeni ocasu. 

8.4. Štěňátka oslavila 1. týden života. Jsou neuvěřitelně roztomilá a krásně přibírají. Tessinka je vzorná máma, štěnda pečlivě krmí a hlídá, aniž by vyvolávala nějaké konflikty. Vrátka mezi kuchyní a obývákem jsou již trvale otevřena, Tessa je úplně v klidu, jen Kety a Eevee nepouští do porodnice. Já jsem úplně bez práce, jen se kochám a každý den vážím. Ke konci týdne už s námi šla Tessa na kratičkou procházku (ze které utíkala domů napřed). Štěňátka už mají své první album.

15.4. Štěňátka už jsou 2 týdny stará. Ve vývoji dost pokročila, všichni už pokořili hranici dvojnásobku porodní váhy a dnešním dnem už taky všichni otevřeli očička (o vidění bych zatím nemluvila), zaznamenávám také první pokusy o vrčení a jiné zvuky. Tessa si už od nich odchází odpočinout na gauč (do pelíšku se už všichni pohodlně nevejdou a hlavně by jí mohlo něco důležitého utéct), ale pravidelně je chodí kontrolovat a stále je pečlivě hlídá. Chodí s námi již pravidelně ven na krátké procházky (tak do 1/2 hodiny). Samozřejmě mají štěnda své týdenní album.
 
21.4. Štěnda oslavila 3. týden na světě. Vyvíjejí se uspokojivě, začínají objevovat svět kolem sebe a taky sami sebe. Takže si jeden druhého zaujatě prohlížejí a různě se ochutnávají. Nejakčněji zatím vypadá zelený pejsek a fialová fenka. Samozřejmě nechybí týdenní album
 
28.4. Štěňátka dokončila 4. týden a začínají to rozjíždět. V tlamičkách jim už raší maličké zoubky, za pár dní už bude jejich kousání trochu bolet. Také už jsou akčnější a vydávají se na dobrodružné výpravy po ohrádce, při nichž objevují i nové hračky. Nejčastěji si ale ještě hrajou spolu, různě zápasí a snaží se ulovit jeden druhého. Taky už jsou odčervená a pomalu jsme začali přikrmovat - nejlepší krmení je maso. Koncem týdne už přikrmuju 3x nebo 4x denně - maso, mléko s piškoty a tvaroh, taky ochutnali rýži a psí konzervu. No nejlíp stejně zatím vaří máma wink. Týdenní album mají opět.
 
5.5. 5 týdnů už je za námi a štěňátka udělala ohromný pokrok ve vývoji. Už chodí pravidelně ven, dokonce se poměrně pravidelně venku i venčí. Také si už daleko víc všímají hraček, nicméně stále rádi ochutnávají jeden druhého. Periody, kdy jsou vzhůru a v akci, se pomalu prodlužují, zrána vydrží skoro 2 hodiny, k večeru se doba zkracuje. Maminka ještě zdatně kojí, takže s přikrmováním to žádná sláva není - maso pořád vede, občas zobnou do jogurtu nebo konzervy, granulky spíš jen tak honí po ohrádce. Mají ostříhané drápky a jsou očipovaní. A celý týden k nám proudily návštěvy, fenečky jsou rozděleny a přiděleny, obě vypadají, že jsou s mým výběrem spokojené, stejně jako jejich nové rodiny. Týdenní album nechybí.
 
13.5. Štěňátka oslavila 6. týden... už se nám to blíží. Dnes absolvovali BAER test na dědičnou hluchotu a byli shledáni všichni v pořádku - oboustranně slyšící. Také se už byli podívat na cvičáku. eligos.jpgDanča mi velmi pomohla je utahat a také jim nafotit nějaké portréty.
Eligos je největší pejsek, je to takový klidný kápo, tak trochu smečce šéfuje, ale dělá to s klidem a rozumem, není žádný rvavý magor. Bude z něj flyballák stejně jako jeho brácha, dokonce v podstatě ve stejné rodině.
erlik.jpg
Erlik je asi trochu akčnější a trochu víc šikanuje své malé sestry, taky mi přijde maličko vzteklejší, ale nic, co by se nedalo zvládnout. Je velmi odvážný a kontaktní, u všeho nového je první. Bude s parťákem Oggym běhat agility a flyball.
erinye.jpg
Erinye je trošku ADHD (turbotlačítko, co bych chtěla?), má momentálně asi největší dávku temperamentu a chtivosti (všeho). Také ji slyším skoro nejčastěji štěkat, což je příjemné. Je to opravu poděska, myslím, že nová panička s ní bude spokojená. Budou spolu chodit po lese a lovit.
elisa.jpg
Elisa je nejmenší fenečka a celkově je asi nejklidnější a nejpřístupnější dohodě. Zmučit bráchy umí taky, sice není takový buldozer, už váží skoro o půl kila míň, ale vyvažuje to svou rychlostí a mrštností. Bude parťačkou 2 dětem v pejskažské rodině, náhradou za jejich zesnulou parsoničku.
eris.jpgEris...no co k ní říct? Akční, krásná, se symetrickou maskou, skoro hrubosrstá, kontaktní, štěkající - ideální adept pro mě, jenže úplně nepotřebuju dalšího psa. Stále čeká na výsledky histologie nádoru, který jsme vyndali Ketynce spolu se slezinou - pokud by byl maligní, zůstane doma, jinak pro ni mám výbornou spolumajitelku - potká se u ní se svým pradědečkem. - No, už je rozhodnuto, stejně doma zůstane.

20.5. Štěňátka oslavila 7. týden, jsou očipována a naočkována a pomalu jim balíme batůžky. Kupní smlouvy jsou připraveny, poslední návštěvy proběhly a je v podstatě definitivně vybráno. Histologie Ketčina nádoru je sice příznivá, ale nějak jsem si zvykla na myšlenku 3. parsona, hlavně takového, u kterého mě nebude frustrovat 3leté cvičení v podstatě bez rozumného výsledku. Eris čeká hvězdná záchranářská kariéra u nás.

27.5. Dneska jsem ráno stihla ještě poslední fotky všech pejsků, po poledni odjela Eliška a k večeru také Erinye, která se bude jmenovat Bety. Tak holčičky, šťastnou cestu a šťastný život v nových smečkách.

6.6. Dnes se konečně dočkali nových páníčků i kluci. Jejich páníčci odběr o týden odložili kvůli flyballovému turnaji, na kterém by se pejskům nemohli dostatečně věnovat. Přijeli jedním autem protože kluci budou bydlet nějakých 500m od sebe a budou se v podstatě denně vídat na cvičáku. Nejsem si jista, jestli z nich budou účinní snižovači výšky překážek, protože fakt rostou, jak z vody, ale uvidíme.

 
A tímto končí náš štěňátkovský deníček